Nätfiske är något nätkriminella använder sig av för att lura användare att ge ifrån sig personlig information. Tekniken har vidareutvecklats till något som kallas spear-phishing (på svenska aningen tradigt översatt till harpunfiske). Det innebär att man samlar ihop information kopplade till mejladressen, för att sikta in sig bättre.
Det kan till exempel vara en så enkel sak som att de letar upp ditt namn, så att det går att göra nätfiske-mejlet mer personligt. Men det kan vara mycket annat, så som boendeadress eller intressen. Allt för att skapa ett så riktat mejl som möjligt. Det ökar möjligheterna att lura mottagare till att lämna ifrån sig viktiga uppgifter som kreditkortsnummer, lösenord och så vidare.
Vid vanligt nätfiske, i de fall brottslingarna använder sig av spam, skickas likadana meddelanden ut till miljontals mottagare, i hopp om att kunna lura en viss procentandel till att besöka en fejkad sajt och lämna ifrån sig sina privata uppgifter.
Det är lätt för oss som tyckas oss kunna det här med Internet att säga att ”vem skulle falla för det här?” men faktum är att många – även bland oss – inte kan se skillnad på ett nätfiske-mejl och ett legitimt. Ofta använder avsändarna sätt för att få oss att agera impulsivt, så att vi inte hinner tänka efter och kontrollera fakta.
Och med spear-phishing blir det värre. Ta en titt på exemplet här bredvid – ett mejl som en kompis fick tidigare idag, med rubriken: ”1 oläst meddelande: iPhone 7 leverans till ditt namn”.
Här har de nätkriminella tagit reda på hennes mejladress och fullständiga namn. Sedan utnyttjar man vår impulsivitet genom att hävda att det är ett begränsat erbjudande om att få en iPhone 7.
Lätt att falla offer för spear-phishing
Det är inte svårt att förstå att det finns många användare som faller för bedrägeriet. Nätfiske-mejl skickar vidare mottagaren till en sajt som ser ut som en känd och legitim tjänst (fast webbadressen är helt annorlunda). Det kanske ser ut som inloggningssidan till Facebook.
Fyller man i sina inloggningsuppgifter så hamnar de i nätbedragarnas databas. De kan skicka vidare inloggningen till det riktiga Facebook, så att offret faktiskt loggas in på Facebook. Då är det lätt att tro att det var en fungerande och legitim inloggning.
Om du klickar på länken i nätfiskemejlet kommer du till den här sidan, där du ombeds fylla i ett formulär med personlig information. Gör inte det!
Andra nätfisken försöker lura mottagarna till att lämna ifrån sig sina kreditkortsuppgifter, för att till exempel betala frakt och expeditionsavgift för en påhittad leverans av en ny iPhone 7…
Här kan du läsa mer om nätfiske:
- Ny tjänst: Här kollar du om ditt lösenord har läckt!
- Nätkriminella har lurat svenskar på 2,6 miljarder kronor
- Hackare kapar ditt Instagram och lägger upp porr
- Varning för Facebook-bedragare som lurar till sig bankinloggning!
- 5 enkla sätt att stoppa de flesta attackerna mot din dator
- 8 saker du måste veta om bedragare på Facebook!
- Ljusterfiskare: Riktat nätfiske, bedragare tar reda på vem du är
- Så dåliga är svenska direktörer på att känna igen nätfiske!
- 19 guider: Så undviker du farliga länkar och bedrägerier!
- Bästa gratis antivirus just nu: Avast, AVG, Avira
- 8 tips: Så undviker du bedrägerier via e-post
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!